מהו הסכם ממון ומה הקשר להליכי חדלות פירעון

תוכן העמוד:

אדם שאינו מצליח לעמוד בתשלום חובותיו רשאי כיום לפנות להליך חדלות פירעון ושיקום כלכלי (בעבר: פשיטת רגל). אך מהן המשמעויות המוחלות על בני זוגם הרשומים של החייבים?

כיצד משפיע הסכם ממון שנערך בין החייב חדל הפירעון ובין בן או בת זוגו, על אופן הטיפול בנכסיו של החייב בהליך זה? על כך במאמר הבא.

 

מהו הסכם ממון ומה הקשר להליכי חדלות פירעון?

הסכם ממון הינו חוזה שבא להסדיר את תנאי חלוקת הרכוש בין בני זוג רשומים במקרה של גירושין. הסכם ממון לרוב נערך בין בני זוג שלאחד מהם או לשניהם, רכוש רב שהגיעו עימו לנישואין, ובכל תרחיש שבו מחליטים בני הזוג מראש כי יעדיפו להסדיר את ענייני הרכוש שלהם מחוץ לכתלי בית המשפט, במידה ויבחרו להתגרש.

הסכמי ממון יש להעלות על הכתב ולאשר מול בית המשפט לדיני משפחה, או מול בית דין רבני. בית המשפט אחראי לוודא כי שני בני הזוג חתמו על הסכם הממון מרצונם החופשי וכי הם מבינים את המשמעויות הנגזרות ממנו.

במקרה ואחד מבני הזוג יכנס להליכי פשיטת רגל או בשמם העדכני: חדלות פירעון, ולא נחתם ביניהם הסכם ממון, הרי ששני בני הזוג יאלצו לחלוק בחובות, כך שהנושים יוכלו להיפרע מן החוב באמצעות כל אחד מהם.

 

מה זה הברחת רכוש באמצעות הסכם ממון?

לעתים אנשים שנקלעו לחובות עושים שימוש לרעה בהסכמי ממון בניסיון להעלים חלק מרכושם מנושיהם. שימוש פסול זה נקרא "הסכם ממון פיקטיבי", ובמסגרתו חייבים עשויים לנסות להבריח את רכושם מן הנושים, על ידי "ויתור" על חלקם ברכוש המשותף והעברתו על שם בני זוגם.

לדוגמא, העברה של חצי מהדירה שבבעלות החייב תחת בעלותה של בת הזוג הרשומה.

כלומר מדובר במצב שבו העברת הזכויות הקנייניות בין בני הזוג מבוצעת במטרה אחת בלבד: להתחמק מתשלום חובות לנושים באמצעות יצירת מראית עין של העדר רכוש.

 

האם נושה יכול לבקש ביטול של הסכם ממון פיקטיבי?

 מערכת המשפט רואה בחומרה כל ניסיון להערים על נושים בעזרת הסכם ממון פיקטיבי, ולכן לאחר בדיקת הסכם הממון, במקרים מסוימים בית המשפט בהחלט עלול לאשר את בקשתם של הנושים לבטל את העברת הנכסים מבן הזוג החייב לבת זוגו. ככלל, הסכם ממון פיקטיבי עשוי להיחשב כבטל על פי חוק החוזים מאחר והוא בגדר "חוזה למראית עין".

נושים שיחתרו לביטולו של הסכם ממון של אדם החייב להם כספים, בטענה שמדובר בהסכם ממון פיקטיבי ידרשו לספק הוכחות לכך שההסכם אכן נחתם למטרת העלמה של נכסים מבעלי החוב. על מנת להכריע בסוגיה זו, יבצע בית המשפט בדיקה יסודית בנוגע לנסיבות בהן נחתם הסכם הממון בין בני הזוג, ויבדוק מה היתה כוונתם במועד החתימה עליו.

 

מה קורה כאשר בן זוג בגירושין פיקטיביים מעוניין לבטל את הסכם הממון?

לעתים קרובות בני זוג שחתמו על הסכם ממון פיקטיבי מחליטים להתגרש. במצב זה, בת הזוג שהרכוש הועבר לחזקתה המלאה, עשויה להצהיר כי הנכסים הרשומים על שמה הם בבעלותה, ובאופן זה – להשאיר את בן הזוג משולל נכסים בפועל. בהקשר זה חשוב להכיר כי על פי רוב, בתי המשפט אינם ממהרים לאשר תביעות הנוגעות לביטול הסכמי ממון פיקטיביים. זאת בטענה כי הסכם ממון שנחתם על ידי שני בני הזוג מרצונם החופשי וניתן לו תוקף בבית משפט, אינו בר ערעור, מאחר וזהו ניצול לרעה של ההליך המשפטי. בשורה התחתונה: בית המשפט חותר להמנע ממתן סיוע להונאת נושים בעזרת הסכמים פיקטיביים.

 

על ביטול הסכמים פסולים בהליכי חדלות פירעון

ישנם מצבים אשר בהם נכסים מועברים לבת הזוג על מנת לפצותה, או במטרה פסולה להעניק לה קדימות על פני נושים אחרים. לנאמן שאחראי על כינוס נכסי החייב במסגרת הליך חדלות הפירעון, נתונה הסמכות לבטל הסכמים הבאים לתת עדיפות לנושים ספציפיים, ואף לשנות את ההכרה בחוב מזונות מחוב בדין קדימה לכדי חוב רגיל, במידה והחייב התחייב לשלם דמי מזונות בסכום חריג ומעורר חשד בניסיון להטות את הכף לטובתו.

 

על הסכם הממון כאמצעי זהירות

הליכי חדלות פירעון מערערים את המציאות הכלכלית של החייב ושל בני משפחתו.

במצב זה עולות פעמים רבות סוגיות כמו: האם גם בני זוגם של חייבים מוכרזים בתור חדלי פירעון? האם יוכלו הנושים לגבות גם את חלקם של בני הזוג של החייבים ברכוש המשותף? לצערנו, המציאות היא סבוכה ואין תשובה חד משמעית בסוגיות אלו.

עם זאת, חתימה על הסכם ממון לפני הנישואין, יכול לסייע ליצירת הפרדה בריאה בין נכסיהם של בני הזוג, אשר תגן על כל אחד מהצדדים מפני חבות משותפת, במצב של תסבוכת כלכלית של אחד מבני הזוג.

צור קשר עכשיו לקבלת ייעוץ וליווי מקצועי:
הברחת נכסים

"הברחת נכסים" או "הענקה אסורה" והחוק מעמיד סעדים שונים לנושים החושדים כי החייב ביצע זאת כדי להתחמק מתשלום חובותיו, כפי שנסביר בהרחבה במסגרת המאמר הבא.

קרא עוד »
נושה מובטח

כאשר חייב יחיד או תאגיד מגיעים למצב שאין באפשרותם לפרוע עוד את חובותיהם כלפי נושיהם, הם נכנסים להליכי פשיטת רגל או בשמם העדכני מאז שנת

קרא עוד »
חדלות פירעון

כאשר אדם או תאגיד מגיע למצב פיננסי שבו כלל ההתחייבויות והחובות שלו גדול מכלל נכסיו והוא אינו מסוגל לפרוע את חובותיו, הוא נמצא במצב שנקרא

קרא עוד »
פתיחת הליך חדלות פירעון

חדלות פירעון, מצב בו יחיד או תאגיד מגיעים למצב שאין להם לשלם את חובותיהם, הוא מצב מורכב הכרוך באלמנטים משפטיים רבים. במאמר הבא נפרט אודות

קרא עוד »
פתיחה
1
שלום וברכה
שלום,
איך אוכל לעזור?
Call Now Button